Jabłecznik na kruchym cieście lub ciasto z pigwą

Składniki

ciasto:
250g mąki
szczypta proszku do pieczenia
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 1 czubatej łyżeczki)
120g masła
1 jajko
Nadzienie:
1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
cynamon
3 jajka
75g cukru pudru
200g kwaśnej gęstej śmietany (10%)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Ciasto to może być przygotowane z jabłkami, ale także z gruszką i pigwą (wześniej należy ją tylko obrać i podgotować  minut w wodzie z cytryną).

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, masłem oraz jajkiem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grube plastry. Pokrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy o średnicy 26 cm + 2 -3 cm i wyłóż nim formę zawijając brzegi do góry (powinien powstać spód jak na tartę). Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, przykryj papierem do pieczenia i wysyp ziarna grochu czy fasoli i podpiecz spód przez około 13 minut.

Po podpieczeniu ciasta zdejmij papier z grochem. Na ciasto ułóż dachówkowo plastry jabłka.

Białka oddziel od żółtek i ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a kiedy już białko będzie dobrze ubite dodaj żółtka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Wylej masę na jabłka (może, a nawet powinna się rozlać nawet nieco poza jabłka, na brzegi ciasta) i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie. Gdyby góra zaczęła się za bardzo przyrumieniać, należy przestawić ciasto na na drugi poziom w piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika, po około 15 minutach, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Inspiracja: “Das neue Kochbuch durchs Jahr” wyd. Stiftung Warentest