Gulaszówka

Składniki

3 papryki (najlepiej każda innego koloru)
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku, lub dwa małe
ok3 łyżki oleju lub oliwy
50 dkg mięsa (najczęściej używam łopatki lub karkówki)
ok 1 kg ziemniaków
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przyrządzenia

Najpierw kroimy w kostkę warzywa i mięso oraz rozgrzewamy w dużym garnku olej lub oliwę. Następnie lekko podsmażamy cebulkę z czosnkiem, po zeszkleniu dodając mięso.

Do obsmażonego mięsa dodajemy marchew i papryki i dalej lekko obsmażamy cały czas mieszając by składniki nie przywarły do garnka.

Podsmażone warzywa i mięso zalewamy wodą (ja czasem dodaję kostkę rosołową lub odrobinę bulionu) i podgotowujemy ok 15 min. Następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy do momentu aż zmiękną.

Do ugotowanych rzeczy na sam koniec dosypujemy przyprawy do smaku oraz zalewamy zmieszaną śmietanę z koncentratem do zupy i gotujemy jeszcze z 10 min.

Moja córa ją uwielbia i potrafi pochłonąć niesamowite jej ilości. Poza tym zupa jest świetna właśnie na takie chłodniejsze dni bo mile rozgrzewa od środka ;)