Królik w śmietanie

Składniki

Tuszka królika
cebula
3-4 ząbki czosnku
3-4 marchewki
1/2 selera
mały por
listek laurowy
smalec
szklanka gęstej śmietany(18% lub 30%)
sól,pieprz

Sposób przyrządzenia

1)Królika myjemy,osuszamy,dzielimy na porcje,a nastepnie przyprawiamy solą i pieprzem.Następnie mięsko mocno przyrumieniamy na smalcu,przekładamy do brytfanny.Na patelni przesmażamy lekko cebulę ,pora.Dodajemy do mięsa,podobnie jak resztę warzyw pokrojoną w kostkę,a także czosnek i liść laurowy.Zalewamy szklanka wody i dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny.Gdy mięso bedzie miękkie zalewamy wszystko śmietaną,mieszamy,w razie potrzeby doprawiamy solą,pieprzem,a jeśli ktos lubi także majerankiem.Podgrzewamy chwile i podajemy:-)