Muffinki z kawą

Składniki

375 ml mleka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
400 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki kakao
100 g cukru
2 jajka
160 g roztopionego i przestudzonego masła



Sposób przyrządzenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cukier, sól. Całość mieszamy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy kawę, tak aby się rozpuściła - a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

W osobnej misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy roztopione masło i wystudzone mleko z kawą. Wszystko mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Całość szybko łączymy mieszając. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy porcję ciasta.

Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu muffinki studzimy w formie.