Placek "widelcowy" z owocami

Składniki

4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki śmietany
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (borówki, śliwki, wiśnie, czereśnie, agrest itp)

Kruszonka:
2 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki

Sposób przyrządzenia

Do miski po kolei wbijamy jaja, wsypujemy cukier i mieszamy widelcem. Następnie dodajemy olej i śmietanę i mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy widelcem.

Gotowe ciasto wykładamy na dużą formę do pieczenia, posypaną tartą bułką. Na cieście, lekko posypanym bułką tartą, układamy owoce (borówki amerykańskiej). Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką.

Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-175 stopni.

W zależności od piekarnika, dobrze jest nastawić najpierw pieczenie dołu (na 15 minut), a potem całości.