Zupa krem z marchwi (8 porcji)

Składniki

1 kg marchwi
3 ziemniaki
1 cebula
1 kostka bulionowa
1 gałka muszkatołowa
Kolendra
Cukier
2 łyżki masła
Starty parmezan
Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Marchew, ziemniaki i cebulę obierz, a następnie pokrój w niedużą kostkę. Włóż do garnka, zalej taką ilością zimnej wody by przykryła warzywa. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj ostrożnie kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu około 20 minut – tj. do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Poczekaj aż zupa wystygnie i za pomocą chochelki przełóż do dzbanka - blendera warzywa z wywaru. Dodaj do nich do smaku startą gałkę muszkatołową, szczyptę zmielonej kolendry, oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.

Zmiksuj warzywa na krem. Przełóż krem do garnka z pozostałym wywarem, wymieszaj i podgrzej. Dodaj masło, ostrożnie mieszaj, aż się roztopi. Zupę w razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku. Rozlej do małych miseczek. Każdą porcję posyp startym parmezanem. Możesz do zupy wrzucić kilka grzanek.