Suflet grejpfrutowy

Składniki

4 czerwone grejpfruty
4 jajka
8 dag drobnego cukru
3 łyżki cukru pudru
mały kieliszek likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Grejpfruty sparz wrzątkiem, wytrzyj papierowym ręcznikiem, zetnij od góry 1/3 część owocu. Wydrąż łyżką miąższ i usuń pestki. Z miąższu wyciśnij sok i zagotuj go na mocnym ogniu, aż płyn odparuje i zostanie około 2 łyżek soku.

Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj odparowany sok i ewentualnie likier. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem i delikatnie połącz z masą żółtkową.

Masą napełnij wydrążone grejpfruty i piecz około 15 minut w 220 stopniach. Suflety posyp cukrem pudrem i natychmiast podawaj.