Krem z marchwi z krewetkami i porami

Składniki

100 g cebuli
300 g marchwi
8 g masła
2 liście laurowe
1 l wywaru drobiowego
100 ml białego wina
100 ml śmietany 30%
4-6 krewetek
1 por
sól, pieprz, biały cukier do smaku
oliwa do smażenia i do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, liście laurowe i lekko poddusić. Następnie dolać wino i odparować. Do całości wlać wywar drobiowy i gotować przez 30 min. Pod koniec dodać śmietanę i ponownie gotować 30 min na małym ogniu. Doprawić do smaku i wystudzić. Usunąć liście laurowe, całość zmiksować. Podawać ze smażonymi krewetkami i porem smażonym w oliwie. Skropić oliwą z oliwą, udekorować natką pietruszki.