Karmelizowana pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-miętowym

Składniki

1 kg piersi z kurczaka
miód - 10 łyżek
cukier puder
6 cytryn
świeża mięta

Sposób przyrządzenia

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, następnie pokroić w grube paseczki. Zalać je w miodzie i pozostawić na 12h w lodówce.


Następnie włożyć mięsko do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) do momentu aż będzie miało złocisty kolor.


Wycisnąć sok z cytrynek wlać do małego rondelka,do soku wsypać cukier puder.Oczywiście tak aby smak sosu był słodko-kwaśny. Posiekać świeżą miętę i wsypać ją do sosu, lekko zagotować (sos powinien mieć konsystencję lekko gęstą).


Upieczoną pierś rozłożyć na półmisku, polać sosem, przybrać listkami mięty oraz cytrynką.


Danie ma naprawdę wspaniały, rzadko spotykany smak...