Pizza Babci Duni.

Składniki

Ciasto :
75-80 dag - Mąka Lubella poznańska. Takiej zawsze używam jeżeli chcę aby mi się udało.
0,5 litra mleka lekko podgrzanego
1 paczka drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ciepła woda
Farsz:
Opakowanie pieczarek
2 cebule
Ząbek czosnku
Kiełbasa gospodarza
Wędzony boczek
1 czerwona papryka
kilka łyżek przecieru pomidorowego
Sól, pieprz, oregano, bazylia.
30 dag sera żółtego

Sposób przyrządzenia

Przygotować zaczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć z mąką i kilkoma łyżkami mleka ( ciepłego), dodać łyżeczkę cukru. Rośnie szybko.

Do misy wsypać przez sito mąkę, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i wody ciepłej aby ciasto było lekkie .

Wyrobić ręką aż będzie gładkie i odstawało od ręki. Ja liczę powoli do 120.

Zostawić w misce aż wyrośnie.

Przełożyć na wysmarowaną i posypaną mąką dużą blachę .

Rozprowadzić mokrą ręką.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Dużo wcześniej przygotować farsz i ostudzić.

Pieczarki oczyszczone i opłukane pokroić na półplasterki.

Cebulę pokroić na półtalarki.

Usmażyć cebulę i pieczarki na maśle.

Przełożyć do miski a na patelni usmażyć pokrojony w kawałeczki boczek i kiełbaskę ( w półtalarki),

Dodać pieczarki i paprykę pokrojoną w paski.

Dodać bazylię, oregano i pieprz a takzże do smaku soli.

Dodać przecier pomidorowy. wymieszać . Dodać trochę wody bo będzie gęste.

Ostudzić.

Wyrośnięte drugi raz ciasto wstawić do piekarnika i lekko podpiec.

Wyłożyć farsz na ciasto. Posypać grubo tartym żółtym serem.

Piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż przyrumieni się ciasto i ser. 

Kawałek w jednym rogu przeznaczony jest dla Alusi . Bez farszu tylko z kielbaską i serem. 

Smacznego!!!