Naleśniki ze szpinakiem

Składniki

Ciasto:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka schłodzonego mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 łyżeczki cukru pudru
olej
Nadzienie:
1 opakowanie szpinaku mrożonego
łyżka masła
śmietana
ząbek czosnku
ser feta

Sposób przyrządzenia

Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wodę mineralną, wsypujemy mąkę i cukier  - całość miksujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji . Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy cienkie naleśniki. Szpinak podgrzewamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy łyżkę masła, dwie łyżki śmietany 18% i zmiażdżony ząbek czosnku, dusimy aż szpinak będzie mięciutki. Ser feta kroimy  w kosteczki i rozkładamy na usmażone naleśniki, później dodajemy masę szpinakową.  Naleśniki z nadzieniem zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Dodatkowo można przyrządzić sos beszamelowy bądź pomidorowy, można także podawać je bez dodatku.