Faszerowana cukinia/zapiekanka

Składniki

2 cukinie lub 1 duża
30 dkg mięsa mielonego
1 cebula (pokroić w kostkę)
20 dkg pieczarek (pokroić)
1 pomidor
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
5 dkg sera żółtego 1 łyżka oliwy
Sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miękką część miąższu, posolić. Cebulę zrumienić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć ok. 5 min Na patelnię wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku i mięso mielone, mieszając podsmażyć. Dodać do tego pokrojony w kostkę pomidor i połowę wydrążonego wcześniej miąższu z cukini. Chwilę poddusić, następnie dodać usmażone wcześniej pieczarki, natke pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Połówki cukini faszerujemy przygotowaną masą i pieczemy ok. 30 min w nagrzanym do 180C piekarniku. Na 5 min przed końcem pospać żółtym serem.