Muffiny na słono (z oliwkami)

Składniki

4 niepełne szklanki mąki
2 jajka
Szklanka mleka (250ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny (120 g) (roztopić, przestudzić lekko)
Pół szklanki oliwek (mogą być nadziewane papryką np.) (odsączyć, posiekać)
Garść startego żółtego sera (polecam wędzony)
Szczypta soli
Forma do muffinów

Sposób przyrządzenia

Nastawiamy piekarnik na ok 210 C

Od miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodajemy posiekane wcześniej oliwki, ser żółty. Mieszamy wszystko łyżką. Robimy małe wgłębienie gdzie wlewamy wcześniej rozbełtane: jajka z mlekiem stopioną lekko przestudzoną margarynę. Całość mieszamy dokładnie łyżką, jednak  tak, aby ciasto pozostawało lekko grudkowate. Ciasto nakładamy łyżką do formy do muffinów, wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w formach jeszcze na 5 minut.

Można zjeść na ciepło i całkiem wystudzone.  Same lub przekroić jak bułeczkę, przełożyć plasterkiem wędliny, sera.