Omlet wiosenny

Składniki

4 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól, pieprz
2 duże plastry szynki
szczypiorek
papryka czerwona i żółta
starty żółty ser
masło
zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia

Proporcje na patelnię 28 cm.

Jajka, mąkę, mleko z solą i pieprzem zmiskować.

Szynkę, paprykę, szczypiorek pokroić w kosteczkę lub paseczki.

Na patelni dobrze rozgrzać masło, wlać zmiksowaną masę i na bardzo wolnym ogniu pogrzewać. Po około 2 min. dodać szynkę, paprykę i szczypiorek. Przykryć pokrywą i smażyć przez chwilę, aż omlet zacznie się ścinać. Posypać startym serem i ziołami i ponownie przykryć i podgrzewać jeszcze przez chwilę, tak żeby ser się rozpuścił, a omlet dobrze sciął.

Gotowe!

Ps. Na zdjęciu wersja bez papryki.