HISZPAŃSKA TORTILLA

Składniki

- 4 średnie ziemniaki
- cebula (dymka lub czerwona)
- po pół strąka żółtej i czerwonej papryki
- 3 jajka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- tymianek suszony
- oliwa
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki umyj, obierz ze skóry, ponownie umyj i pokrój na plasterki. Obgotuj je w wodzie przez ok. 10min. Cebulę obierz, pokrój w krążki (jeśli maluszek reaguje na nią wzdęciami, zrezygnuj z niej). Paprykę umyj i pokrój w paski. Rozgrzej na patelni oliwę i podduś cebulę. Wcześniej sparzone jajka wybijaj pojedyńczo do szklanki a potem przelej do miski. Posól i roztrzep. Wrzuć podduszoną cebulkę i obgotowane ziemniaki, surową paprykę. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, i delikatnie wymieszaj całość. Rozgrzej oliwę na patelni i wlej na nią przygotowaną  masę. Wyrównaj powierzchnię i smaż kilka minut, aż zetnie się jajko. Teraz ostrożnie przekręć placek na drugą stronę i dosmaż