Kluski makaronowe

Składniki

makaron świderki
30 dag ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki
1 jajko
przyprawa do ziemniaków
sól

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać z mundurków, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gdy się ugotują odcedzić, i wszystkie ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia. Do miski z ziemniakami włożyć obie mąki, dodać jajko i przyprawę do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ciasto rozwałkować. Na odrobinie ciasta wykładać trochę makaronu i zwijać jak na kluski. UWAGA: ciasto jest dość miękkie i może się rozwalać, robić to ostrożnie. Tak przygotowane kluski dawać do gotującej się wody. Zagotować. Kluski podawać polane śmietana i posypane cukrem.