zapiekanka makaronowo-warzywna

Składniki

1 por
2 marchewki
papryka żółta
2 łyżki masła (do podsmażenia pora)
1 łyżka masła (do sosu)
400 g śmietany
60-70 g sera (takiego co sie ciąąągnie)
sól

Sposób przyrządzenia

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Pora kroimy w plasterki.Na patelni rozpuszczamy  masełko i wrzucamy pora(podsmażamy na niewielkim ogniu),marchewkę ścieramy na tarce a paprykę kroimy w wąskie paseczki,dorzucamy paprykę i marchewkę na chwile na patelnię by dobrze wymieszać, lekko solimy,na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy śmietanę, dodajemy ser wcześniej starty i mieszamy,ugotowany makaron i odcedzony wrzucamy do sosu,mieszamy, i w ten ten sposób każdy kluseczek będzie pokryty sosem.do naczynia żaroodpornego wkładamy kluski, następnie warzywa, przykrywamy resztą sera...  wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. 








SMACZNEGO!!!{#eatingtime}