Przystawka z szynki i jajek

Składniki

8 dużych plastrów chudej szynki
4 jajka

według uznania:
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
8 kawałków papryki marynowanej
groszek, kukurydza z puszki

lub

kilka łyżek sałatki warzywnej

oraz
żelatyna z przyprawami


Sposób przyrządzenia

Żelatynę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia (ale nie dopuszczamy do jej zgęstnienia!).


Jajka gotujemy na twardo, studzimy.


Ogórki, paprykę kroimy w grube paski.


W plastry szynki zawijamy: połowę jajka, pasek ogórka i papryki, groszek, kukurydzę (według uznania).


lub


Wydrążamy żółtko, które siekamy i dodajemy do sałatki warzywnej. Następnie kładziemy sałatkę w połowę białka jaja i zawijamy w szynkę.


Tak przygotowane "rulony" z szynki, jajek i dodatków układamy na salaterce i zalewamy żelatyną. Odkładamy do lodówki, aby żelatyna stężała.


Możemy posypać potrawę natką, zielonym groszkiem, kukurydzą - do ozdoby.


To idelana przystawka na wszelkie imprezy: urodziny, Sylwestra, ostatki, a u nas jada się ją także na Wielkanoc!


Smacznego!{#eat}