Klopsiki w sosie z suszonych grzybów

Składniki

Na klopsiki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
tarta bułka
cebula
majeranek
sól, pieprz

Na sos:
garść suszonych grzybów leśnych
cebula
woda
śmietana
mąka
sól, pieprz, vegeta
ew. zielenina

Sposób przyrządzenia

Mielone urabiamy tak jak do kotletów mielonych: wbijamy surowe jajo, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, majeranek, sól, piperz i tartą bułkę / lub bułkę namoczoną w mleku. 


Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w tartej bułce i obsmażamy na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i próżymy.


W międzyczasie grzybki suszone namaczamy w gorącej wodzie - przez ok. pół godzinki, aby zmiękły i puściły brązowy kolor.


Kiedy grzyby zmiękną, siekamy je drobno i wrzucamy do garnuszka z wodą. Gotujemy ok. 20 minut, po czym do garnka dokładamy klopsiki wraz z podsmażoną cebulką.


Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 15 minut (ważne, by grzyby były miękkie), następnie zaciągamy mąką z wodą i dolewamy słodkiej śmietanki. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, posypujemy zieleniną. 


Klopsiki w sosie z grzybów suszonych są odpowiednie zarówno jako danie obiadowe podawane z ziemniakami z wody, jak również jako oddzielne danie np. na imprezę urodzinową czy karnawałową. 


Smacznego! {#eat}