Sernik na zimno z brzoskwiniami

Składniki

250g masła w temp pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
500g twarogu sernikowego chudego
300g jogurtu greckiego (10%)
170ml soku z brzoskwiń z puszki
4 łyżki żelatyny (20g)
około 150g herbatników maślanych
1 puszka połówek brzoskwiń (800g)

Sposób przyrządzenia

Masło rozetrzyj z cukrami na jednolita masę. Powoli dodawawaj twaróg, a następnie jogurt. Mieszaj tak długo, aż masło się dobrze rozetrze. Ewentualnie zeskrob resztki ze ścianek miski.

Sok z brzoskwiń podgrzej w małym garnuszku i rozpuść w nim żelatynę. Lekko przestudź, a następnie dodawaj małym strumieniem do masy twarogowej ciągle mieszając. Nie należy mieszać jednak za długo,bo masa może się zważyć.

Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22cm wyłóż herbatnikami. Na środku ułóż połówkę brzoskwini, a resztę przekrój na pół. Wlej masę twarogową i ułóż brzoskwinie. Wstaw do lodówki na około godzinę, aby masa mogła stężeć.

Ewentualnie zamiast herbatników można użyć biszkoptów.

Smacznego!