Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki

1,5 l wywaru z warzyw
50 dag buraków czerwonych
50 dag ziemniaków
15 dag wędzonych żeberek
½ szklanki śmietany
zakwas burakowy
koperek, sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przyrządzenia

Buraki umyć, obrać, pokroić na kilka części i włożyć do gotującego się wywaru. Dodać wędzone żeberka. Następnie dodać kilka łyżek zakwasu burakowego i gotować przez około 30 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć żeberka i kawałki buraków. Dodać śmietanę i drobno posiekany koperek. W zależności od upodobań kulinarnych można barszcz posypać pieprzem lub dokwasić kwaskiem cytrynowym.

W osobnym garnku ugotować ziemniaki, odcedzić. Nałożyć na talerze - lekko je krojąc nożem i zalać przygotowanym barszczem.