Zupa krem z kurek

Składniki

kurki
włoszczyzna
cebula
udko kurczaka
śmietana 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
słonecznik

Sposób przyrządzenia

Pochodzę z rodziny, w której wszyscy są zapalonymi grzybiarzami, nic więc dziwnego, że pod koniec lata co roku na naszych stołach goszczą m.in. dania z kurek.
Zupę-krem przygotowujemy na bazie rosołu:
gotujemy udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i kurczaka. W międzyczasie obieramy i myjemy kurki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucamy je do wywaru. Drobniutko siekamy cebulkę i jak się zeszkli dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy zupę blenderem. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną ziarnami słonecznika.