Zapiekane łódeczki z cukini z mięskiem mielonym

Składniki

2 średnie cukinie
400g mięsa mielonego
1 duża cebula
litr bulionu (najlepiej rosół z kury)
starty żółty ser
sól, pieprz ,zioła (wg uznania: prowansalskie, bazylia, oregano)
1 koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
2 szklanki ryżu
oliwa

Sposób przyrządzenia

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewany na patelni nieco oliwy i wrzucamy mięso mielone, następnie cebulę, smażymy aż się zeszkli.

Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy. Wydrążone częstki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Wsypujemy ryż. Gotujemy aż ryż będzie dość miękki a cukinia się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wody.

Wówczas dodajemy  wcześniej zesmażone mięso z cebulką.

Dodajemy koncentrat lub pomidory z puszki lecz nie jest to niezbędny składnik. Doprawiamy wg uznania do smaku. Otrzymaną masę przekładamy do łódeczek z cukini, posypujemy startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 25 minut - do momentu, aż cukinia będzie miękka a serek zapieczony