Warzywne szaszłyki

Składniki

1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
papryka - różne kolory
rzodkiewka
ogórek świeży

bułka tarta i olej do smażenia

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka i mąkę. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kluski śląskie. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem, formujemy malutkie kulki które obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy w głębokim oleju aż się zarumienią. 


Papryki, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę i nadziewamy na patyczek do szaszłyków na zmianę z wcześniej upieczonymi kuleczkami.


Jest to idealna forma "przemycenia" warzyw dzieciom. Szaszłyki są kolorowe i dzieciom bardzo smakują :)