Chruściki piwne pieczone

Składniki

1 margaryna do pieczenia 250 g/ lub masło
2 szkl. mąki
0,5 szkl. piwa (dowolnego) Warka mocne nadaje ciekawy smak

cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

 

Margarynę posiekać z mąką, zaczynając ugniatać ciasto dodawać piwo i nadal

ugniatać aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki (mozna nawet dzień wcześniej zrobić) aby ciasto nie lepiło się za mocno. Podzielić ją na części, które

rozwałkowywać na grubość 2-3 mm. Nastepnie pociąć na pasy szerokości 3 cm a z kolei te na kawałki około 10 - 15 cm z nacięciem pośrodku. Tak przygotowane kawałki przewijamy jednym brzegiem przez nacięty srodek i mamy kokardę chruścikową (jak na załączonych zdjęciach w galerii).

Układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, nagrzewamy piekarnik do 180 st C. i pieczemy przez 10 minut  a nastepnie odwracamy blachę o 180 stopni i wkładamy ponownie na 8 - 10 minut (taką praktykę stosuję po to aby równomiernie wszystkie ciasteczka się upiekły). Piearknik opcja grzania od dołu i termoobiegu. Wstawiam dwie blachy na raz do pieczenia pierwsza na środkowej prowadnicy druga na górnej.

Po wyjęciu studzimy a na koniec posypujemy pudrem.