Pierogi ze szpinakiem

Składniki

35 dag mąki
1 jajko
½ łyżeczki soli

Na farsz:
30 dag mrożonego szpinaku
5 dag masła
1 duża cebula
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Z podanych składników i połowy szklanki letniej wody zagnieść ciasto na pierogi, następnie odstawić przykryte ściereczką.

Szpinak rozmrozić i osączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Wrzucić szpinak, wymieszać, dodać jajka i bułkę tartą. Dusić 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka. Na każde nakładać po łyżeczce farszu. Składać na pół i dokładnie zlepiać. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku.

Kiedy pierogi wypłyną, gotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć ostrożnie szeroką łyżką cedzakową. Podawać na przykład z ostrym sosem jogurtowym lub polane masłem.