Kluski śląskie

Składniki

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
10 dag chudego boczku
olej i sól

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, dobrze odparować i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków.

Masę ziemniaczaną włożyć do miski, ugnieść i wyrównać powierzchnię. Wyciąć jedną czwartą masy, w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożoną część ziemniaków, oraz jajka, zagnieść ciasto.

Formować niewielkie kluski. Pośrodku każdej zrobić palcem wgłębienie. Kluski gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie, z dodatkiem oleju, mniej więcej  4 min od wypłynięcia. Ugotowane odsączyć.

Podsmażyć pokrojony boczek i polać nim gorące kluski.