Babki ziemniaczane

Składniki

1 kg ziemniaków
1 jajko
25 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
kwaśna śmietana
sól, pieprz
tłuszcz i bułka tarta

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodając drobno posiekaną cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Gorące skwarki wlać do masy ziemniaczanej i wymieszać, następnie dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać masę. Foremki na babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wlać do foremek (lub do większej blaszki, zapełniając ją do wysokości 5-6 cm)

Piec w mocno nagrzanym piekarniku, aż babki zrumienią się na wierzchu i ciasto zacznie odstawać od boków foremek (ok. 50 min). Babkę w dużej formie piec dłużej – nawet do 1,5 godziny. Gorące babki wyjąć z foremek i od razu podawać. Oddzielnie podać śmietanę do polewania dania.