Lasagne z zielonym sosem (4-6 osób)

Składniki

200 g brokułów
sos pesto
½ szklanki bulionu z kostki
300 g kiełbasy metka
2 łyżki oleju
12 płatków lasagne
2 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz i tłuszcz do formy

Sposób przyrządzenia

Brokuły podzielić na różyczki, ugotować, zmiksować z 2-3 łyżkami sosu pesto i bulionem. Metkę obrać z osłonki, pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na oleju. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Układać w niej warstwami lasagne i kiełbasę – każdą warstwę smarować sosem. Na wierzchu powinna  być warstwa makaronu i sosu. Śmietanę chwilę gotować, doprawić solą i pieprzem, po czym polać nią potrawę. Piec 40 min w 180 stopniach.