Lasagne z mielonym mięsem (4-6 osób)

Składniki

3 marchewki
1 seler naciowy
1 strąg papryki
1 cebula
2 łyżki oleju
500 g indyczego mielonego mięsa
2 szklanki bulionu
¾ szklanki śmietany
2 łyżki mąki
12 płatków lasagne
sól, pieprz, tłuszcz do formy

Sposób przyrządzenia

Marchew obrać, opłukać. Seler obrać z włókien. Warzywa pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pociąć na paseczki. Cebulę, obrać, posiekać, smażyć na oleju. Wrzucić marchewkę, a gdy cebula się podrumieni, kolejno paprykę i seler. Dodać mięso i chwilę smażyć, po czym podlać łyżką bulionu i dusić około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do reszty bulionu wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Układać na przemian warstwami – lasagne i mięso. Każdą warstwę polewać sosem (na wierzchu powinna być warstwa makaronu i sosu). Piec około 40 min w 180 stopniach.