Ciasteczka żurawinowe plasterki (60 sztuk)

Składniki

Ciasto:
230 g masła
¾ szklanki cukru
2 łyżki likieru orzechowego
1 laka wanilii
1 szczypta soli
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka posiekanej, suszonej żurawiny
½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych

Sposób przyrządzenia

Masło zmiksować z cukrem, dodać likier, miąższ z laski wanilii i sól. Nie przerywając miksowania, dodawać po trochu mąkę. Wymieszać z żurawiną i orzechami. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 5-6 godzin. Każdy wałek pokroić na 30 plasterków. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.