Ciasteczka makowczyki (40 sztuk)

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 szczypta soli
1 kostka masła
2 żółtka
Nadzienie:
150 g masy makowej
aromat do makowca

Sposób przyrządzenia

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Posiekać na stolnicy z zimnym masłem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Ciasto podzielić na pół. Obie połowy rozwałkować na prostokątne placki. Posmarować masą makową, zostawiając wolne brzegi. Skropić aromatem do makowca. Zwinąć w rulon, owinąć pergaminem i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rulony pokroić w plastry o grubości ½ cm. Ciasteczka posmarować rozmąconym żółtkiem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 15 min w 180 stopniach.