Sernik morelowy z pistacjami

Składniki

Ciasto:
175 g margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g cukru
3 jaja
200 g mąki
75 g mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
tłuszcz do smarowania blachy

Na obłożenie:
150 g margaryny
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jaja
750 g zmielonego chudego białego sera
100 g mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1000 g świeżych lub gotowanych połówek moreli
50 g orzeszków pistacjowych
3 łyżki konfitur morelowych do smarowania

Sposób przyrządzenia

Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajami na pienistą masę. Mąkę kukurydzianą przesiać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą, dodawać do masy na zmianę z mlekiem, ucierać.
Blachę dokładnie posmarować tłuszczem, równomiernie nałożyć ciasto. Podpiec. 
 
W tym czasie zmieszać wszystkie składniki na obłożenie. Świeże morele dokładnie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i odkroić ogonki. Morele gotowane lub z puszki dobrze odsączyć.
Masę serową rozsmarować na podpieczonym cieście, obłożyć morelami (miejsce cięcia do góry). W zagłębieniach po pestkach nasypać pistacji.

Piec w temperaturze 175 -200 stopni.
Czas podpieczenia ciasta - 10-15 minut 
Czas pieczenia całości - 40-45 minut 

Na koniec konfitury morelowe wymieszać z łyżką wody i posmarować jeszcze ciepłe ciasto.