Tort truskawkowy

Składniki

3 jaja
135 g cukru
1 szczypta soli
75 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
35 g masła

Krem:
6 płatków białej żelatyny
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 l mleka
60 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 żółtko
250 g zmielonego sera śmierankowego
starta skórka świeżej cytryny

Na obłożenie:
1000 g truskawek
1 torebka czerwonej galaretki
2 łyżki cukru
1/4 litra soku z porzeczek
1/8 litra śmietany

Sposób przyrządzenia

Jaja ubić na pianę. Dodać cukier i sól, mieszać aż do roztopienia cukru. Mąkę przesiać wraz z mąką ziemniaczaną, dosypać krótko mieszać. Roztopić masło i letnie dodać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto. Piec 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Żelatynę na krem moczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotować budyń - po ostudzeniu przetrzeć przez sitko. Dodać cukier waniliowy, żółtko, ser i skórkę z cytryny. Wymieszać.

Żelatynę wraz z wodą przelać do małego garnka i rozpuścić - dodać do kremu. Następnie krem równomiernie rozsmarować na cieście.
Truskawki obrac z szypułek, odkroić zielone części (jeśli są), umyć, odsączyć. Trochę posłodzić. Następnie ciasno układać obok siebie na cieście. 
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać cukier, sok porzeczkowy. Lekko ostudzić, a następnie skropić nią truskawki. 
Zdjąć brzeg tortownicy i udekorować tort bitą śmietaną.