Zrazy wołowe zawijane z pieczarkami

Składniki

50 dag wołowiny bez kości
5 dag cebuli
15 dag pieczarek
tłuszcz
żółtko
1-2 dag bułki tartej
natka pietruszki
3 dag mąki
białe wino wytrawne
½ szklanki śmietany
sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku

Sposób przyrządzenia

Mięso umyć, wyżyłować, pokroić ukośnie w poprzek włókien, na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie plastry, posypać przyprawami i pozostawić w chłodziarce na 30 minut.
Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z żółtkiem, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić. Nadzienie rozłożyć na przygotowanych płatach mięsa, założyć boki do środka, potem zwinąć ruloniki, obwiązać nitką, posypać przyprawami i oprószyć mąką. Zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić. Podawać z ziemniakami lub kaszą, ogórkami kwaszonymi, surówkami.