Pączki perełkowo-lukrowane

Składniki

Ciasto:
500 g mąki
100 g masła
80 g drobnego cukru
2 żółtka
sól
2 łyżki rumu
skórka z połowy cytryny
40 g drożdży
220 ml mleka
olej do smażenia

Lukier:
200 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
czerwony barwnik spożywczy
50 g mlecznej czekolady
owoce kandyzowane
kolorowe i srebrne perełki cukiernicze

Sposób przyrządzenia

Wymieszaj mąkę, pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtka, szczyptę soli, rum i skórkę z cytryny. Dodaj rozkruszone drożdże i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto i znów odstaw aby wyrosło. Rozwałków potem na płat o grubości 1 cm i foremką powykrawaj z niego kółeczka.
Porozkładaj na papierze do pieczenia, oprósz mąką i znów odstaw do wyrośnięcia.
W rondelku z ok. 2 cm warstwą oleju podsmaż kółeczka, aż do przyrumienienia.
Utrzyj polewę z cukru pudru, soku z cytryny i 2 łyżeczek gorącej wody.
Połowę polewy zafarbuj barwnikiem na różowo. Rozpuść czekoladę. Udekoruj pączki.
Lukier posyp perełkami.