Klopsiki ryżowo-mięsne z kiszoną kapustą

Składniki

225 g siekanej wieprzowiny
225 surowego, siekanego mięsa indyczego
115 g białego, ugotowanego ryżu
1 jajko
30 g tartej bułki
2 łyżki mleka
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki soli
pieprz
450 g kiszonej kapusty
800 g pomidorów z puszki
340 g obranej i pokrojonej w grube plastry cukinii
natka pietruszki do przybrania

4 porcje
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut

Sposób przyrządzenia

W dużej misce wymieszać siekaną wieprzowinę, siekane mięso indycze, ryż roztrzepane jajko, bułkę tartą, mleko, majeranek, sól i szczyptę pieprzu. Wyrobić masę, podzielić na 24 równe części i uformować z nich klopsiki. Ułożyć klopsiki na płaskim talerzu, przykryć i schłodzić w lodówce.

Do dużego rondla wrzucić kapustę kiszoną i pomidory. Zagotować, zmniejszyć ogień, dodać klopsiki i cukinię. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż klopsiki będą ugotowane. Udekorować natką pietruszki i podawać z bagietką.