Pischinger - tort waflowy czekoladowy z rumem

Składniki

-1 opakowanie wafli
-2 czekolady (najlepiej gorzkie)
15 dag cukru pudru
1 opakowanie śmietany kremówki (250 ml)
kilka kropli aromatu rumowego
ewentualnie mały kieliszek rumu
1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia

Do garnka wlać śmietanę. Dodawać do niej kolejno: cukier puder, pokruszoną czekoladę i masło. Garnek umieścić nad większym garnkiem, z gotującą się wodą (czyli po prostu przygotować tak zwaną "kąpiel wodną") i trzymac tak do czasu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy, pamiętajac o tym,żeby co jakiś czas zamieszac masę łyżką!
Podgrzewać jeszcze jakiś czas,aż masa stanie się dosyć gesta. Wówczas należy masę przestudzić, a gdy już będzie zimna dodać do niej zapach rumowy lub odrobinę alkoholu.
Teraz wystarczy już tylko posmarować masą wafle,pamiętając, aby wierzchnią warstwę stanowił suchy wafel. Pischingera obciążyć (najlepiej sprawdza się przykrycie go deseczką i... encyklopedią lub inną książką dużego formatu :)) i zostawić w spokoju na mniej 2-3 godziny. Po upływie tego czasu pokroić go na zgrabne romby i zajadać.