Torcik z truskawkami (szybki)

Składniki

35 dag gotowych bezów, 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek (można je zastąpić innymi owocami, np. agrestem, morelami, gruszkami), 15 dag cukru

Sposób przyrządzenia

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Kilka dorodnych odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści. Śmietanę schłodzić, dodać połowę cukru oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać powoli rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, na bezach ułożyć truskawki i posypać resztą cukru. Przybrać bitą śmietaną, a wierzch udekorować odłożonymi truskawkami.