Muffiny z papryką i fetą

Składniki

1 duża czerwona papryka
40dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
15-20 dkg fety
2 jajka
250ml mleka
10-12 dkg stopionego masła
tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przyrządzenia

Paprykę posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Skórka powinna odchodzić lub zrobić się czarna. Wyciągnij z piekarnika i włóż do słonej wody, po czym wyciągnij nasioona, sciągnij skórkę i posiekaj miąższ.

Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę, pokruszoną fetę i wymieszaj. Jajka roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki. Dodaj także stopione masło, po czym wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą lecz nie za długo, ponieważ ciasto zrobi się za bardzo grudkowate.

Formę na muffiny wysmaruj masłęm i napełnij w 3/4 masą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 20 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjmij i wystudż na kratce.

Zródło-„Gazeta“ – „Kulinarny atlas świata-piknik“