Ciasto jogurtowe

Składniki

70 dag jabłek lub śliwek węgierek (lub jedne i drugie), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 30 dag jogurtu (naturalnego lub owocowego), 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej i tarta bułka do formy

Sposób przyrządzenia

Jabłka i śliwki umyć. Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić na ósemki, śliwki wydrylować i podzielić na połówki. Żółtka z połową cukru utrzeć mikserem na kogel-mogel. Powoli dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu jogurt (ciągle ucierać). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru. Połączyć masy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu gęsto ułożyć kawałki owoców i piec około 45 minut. Na wierzch ciasta można też wyłożyć inne owoce, np. kawałki gruszek, brzoskwini czy ananasa.