Zrazy duszone w piekarniku.

Składniki

8 płatów ligawy
8 pasków wędzonego dobrego boczku
8 pasków marchwi
8 pasków ogórka kiszonego
cebula pokrojona na 8 części
musztarda
kawałek boczku, dwa małe ogórki, jedna marchew, jedna cebula
Sól, pieprz, mąka.

Sposób przyrządzenia

Rozbić płaty mięsa na cienkie i duże placki

Posmarować cienko musztardą

Na brzegu położyć pasek boczku, marchwi, ogórka i cebuli.

Zwinąć i spiąć wykałaczkami.

I tak po kolei wszystkie.

Zrazy obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni na jasnobrązowy kolor .

Przełożyc do brytfanny.

Pozostałe warzywa i boczek pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na tłuszczu ze zrazów.

Dodać wodę albo jeszcze lepiej wczorajszego rosołu ( może być też rosół z kostki) .

Zalać zrazy , dodać pokrojone korzonki ( wcześniej namoczone) prawdziwków ( kapelusze do kapusty).

Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika . Dusić w tempwraturze 150 stopni około dwóch godzin.

Zrazy mają inny niesamowity zapach i smak.

Podaję z kaszą jęczmienną lub gryczaną a mężowi z ziemniakami tłuczonymi.