Wigilijna zupa grzybowa

Składniki

włoszczyzna: marchew, pietrucha, seler, por
5 dkg grzybów suszonych (najlepiej borowiki)
pieprz, sól
śmietana
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia

Gotujemy wywar na włoszczyźnie doprawiając go solą i pieprzem. Po około 30 minutach gotowania wyjmujemy warzywa i zalewamy suszone grzyby, odstawiamy je na około 2-3 godziny.

Po tym czasie zagotowujemy całość z grzybami i gotujemy do miękkości (około 1 godziny) na małym grzaniu.

Miękkie grzyby kroimy w kostkę albo w paski jak kto lubi, przecedzamy wywar już teraz grzybowy dodajemy pokrojone borowiki doprawiamy do smaku jeśli jeszcze trzeba i dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Można również dla uzyskania gęstszej zupy podać np: makaron łazankowy

Na każdą porcję zupy już na talerzu dodajemy kleksy śmietany.