Zakwas na barszcz czerwony

Składniki

- 1 kg buraków

- kromka razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- łyżeczka cukru

- letnia przegotowana woda

Sposób przyrządzenia

Buraki umyć, obierz i pokrój w plastry. Przełóż do szklanego słoja, dodaj przyprawu zalej wodą letnią (przegotowaną) tak by zakryła buraki. Na wierzch połóż kromkę chleba, przykryj gazą. 


Odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce.


Zdejmij pianę i przcedź kwas do szczelnie zamkniętej butelki lub słoja. Przechowywany w lodówce ma ważność 2-3 miesiące.


Uwaga: Chleb może spleśnieć jeśli ma w sobie dodatki o których tylko piekarz wie, żeby to wyeliminować kup chleb razowy w sklepie z ekologiczną żywnością.