Rogaliki maślane

Składniki

1 szklanka mleka, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka suchych drożdży, 3 duże jajka,4 i 1/2 szklanki maki, 3-4 łyżki roztopionego masła

Sposób przyrządzenia

Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę maki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie. 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić.

Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować, przestudzić i dodać do niego masło, jajka i cukier. Odstawić do wystygnięcia.

Teraz wsypać mąkę, dodać rozczyn i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnice i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny, aż podwoi swoja objętość.

Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować kolo o średnicy 22cm. Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki, układać na wysmarowanej blasze. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200 stopni, wyjąc z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.