Tiramisu

Składniki

Biszkopt:
6-8 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Krem:

1/2 l. śmietany kremówki
cukier waniliowy
2 serki waniliowe
2 łyżki żelatyny (rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody)

Poncz:
200ml. gorącej wody
100ml. wódki
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek cappuccino czekoladowe
5 łyżeczek cukru

Ponadto 2 Grześki w czekoladzie

Sposób przyrządzenia

Biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka i lekko wymieszać mikserem następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć na blaszkę i upiec. Jak już będzie  gotowy wystudzić i przekroić na pół. i nasączyć przygotowanym pączem (najlepiej takim małym pędzelkiem, mi się lepiej rozprowadza pędzelkiem;) W środek przygotować masę : śmietanę ubić z cukrem waniliowym jak już będzie ubita dodać serki waniliowe  i wystudzoną żelatynę. Większość część masy rozprowadzić na biszkopcie ale zostawić troszkę na posmarowanie wierzchu!. Gotowe ciasto posypać startymi na tarce grześkami

 

Smacznego!