Brukwiowa

Składniki

1 dorodna brukiew
kilka marchewek
3-4 duże ziemniaki
mięso do nagotowania wywaru (np żeberka)
majeranek
pieprz
sól
vegeta

Sposób przyrządzenia

1. Do garnka wkładamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy.

2. Brukiew kroimy na kawałki, a następnie na plastry. Wrzucamy do wywaru.

3. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew.

4. Wszystko razem gotujemy aż brukiew zacznie mięknąć. Wtedy gnieciemy ją w garnku tłuczkiem do ziemniaków.

5. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

6. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem, solą, ew. vegetą.

7. Zupa powinna być słodko-pierna.

 

P. S. Dziś Julka jadła po raz pierwszy i bardzo jej smakowła:) Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa.