Sernik z wiórkami

Składniki

Ciasto na spód:

1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl cukru
1 jajko
1/2 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 szkl. cukru
5 żółtek
5 kostek sera ( 1 kg)
3 łyżki śmietany
1/2 litra mleka
3 łyżki oleju
1 budyń śmietankowy mały

Piana na wierzch:

1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
5 białek
wiórki kokosowe

Sposób przyrządzenia

Zagnieść składniki ciasta i wyłożyć dno blachy. 


Wszystkie składniki masy serowej wyłożyć do miski, oprócz mleka, miksować i wtedy stopniowo dodawać mleko , wszystko dobrze zmiksować i wylać na blachę . Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40h/220 C. Przed końcem pieczenia, gdy serniczek zacznie nabierać brązowej barwy, ubić masę z białek, dodać cukier, budyń i wiórki i wylać na ciasto. Zapiekać ok. 5 minut.