ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIKI

Składniki

8 filetów śledziowych ala matjas lub rolmopsy
oliwki zielone
pieczarki marynowane w słoiku
2-3 ogórki kiszone
2 średnie cebule
papryka marynowana
przyprawy: 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziołowego, 4 goździki
oliwa z oliwek
duży słoik

Sposób przyrządzenia

Przyprawy wszystkie mielimy w młynku lub ucieramy w moździeżu.

Ryby(matjasy moczymy w wodzie by nie były zbyt słone ale gdy mamy rolmopsy to obieramy ze skóry) kroimy na małe kawałki.

Oliwki kroimy na pół, pieczarki na talarki, ogórki w kosteczkę,  cebulę w krążki, paprykę w paseczki {#lang_emotions_wink}

Wszystkie składniki należy układać w słoiku warstwami i tak na spód słoika kładziemy krążki cebuli, oliwki, pieczarki, ogórki, paprykę, ryby, posypujemy zmielonymi przyprawami. Układamy tak wszystko aż do wyczerpania składników i tak by na zakończeniu warstw były ryby. Na koniec wszystko zalewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 1-2 dni by wszystko nabrało aromatu przypraw {#lang_emotions_smile}

 

Do składników można dodać również składniki z zalewy z pieczarek(marchew i cebulkę)

 

SMACZNEGO !!!{#chef}