Sernik mokka z gruszkami

Składniki

275g masła, 250g mąki, 200g cukru, 4 jajka, 500g twarogu, 6 płaskich łyżek kawy cappuccino, łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, gruszki

Sposób przyrządzenia

150 g masła stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 100g cukru, sól i masło z kawą, zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić na 20 min. do zamrażalnika. Twaróg zemleć. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, połączyć delikatnie z masą serową. Natłuścić formę. Na dno zetrzeć 2/3 ciemnego ciasta, wyłożyć masę serową, poukładać obrane i pokrojone gruszki. Resztę ciasta rozkruszyć palcami na gruszkach. Ciasto piec 70 min. w temp. 180 stopni.